Lewica gotowa do wyborów samorządowych

Zakończone fiaskiem rozmowy o wspólnym starcie w wyborach samorządowych z Koalicją Obywatelską sprawiły, że Lewica pełną parą prowadzi przygotowania do udziału w nich. Rozpoczęto od dyskuji "O roli samorządów w strukturze administracyjnej w Polsce". W piątek, 2 lutego br. w siedzibie Sejmu RP odbyło się na ten temat spotkanie samorządowców Lewicy z całego kraju. Była też reprezentacja Kujaw i Pomorza.

Odbywana co roku Konferencja Samorządowa Lewicy zgromadziła 2 lutego br. kilkusetosobowe grono przedstawicieli władz z miast, powiatów i gmin z udziałem wicepremiera Krzysztofa Gawkowskiego, minister Agnieszki Dziemianowicz-Bąk, wiceministra i sekretarza generalnego Nowej Lewicy Marcina Kulaska, wiceministrów: Andrzeja Szejny, Jacka Czerniaka, Przemysława Koperskiego, Krzysztofa Śmiszka, Anity Sowińskiej, Pauliny Piechny-Więckiewicz, Krzysztofa Kukuckiego, Joanny Scheuring-Wielgus oraz szefowej klubu parlamentarnego Lewicy Anny-Marii Żukowskiej.

konf samorz5   konf sam mackiewiczgrupa

Z województwa kujawsko-pomorskiego z mocnymi wystąpieniami zaprezentowali się wiceprzewodnicząca NL Anna Zofia Mackiewicz – wiceprzewodnicząca Rady Miasta Bydgoszczy i Tomasz Krzesiński – starosta mogileński. Wspierali ich – Krzysztof Kowarowski – przewodniczący Rady Miejskiej Grudziądza, Jacek Warczygłowa – współprzewodniczący Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy, członkini władz krajowych NL Tatiana Urban z Mogilna i członek wladz wojewódzkich NL z Grudziądza Andrzej Piotrowiak.

Silną ekipą przyjechali do stolicy reprezentanci samorządu z Włocławka. Grupa radnych, a wśród nich: przewodniczący Rady Miasta Piotr Kowal, Natalia Pietrzak, Krzysztof Grządziel i przewodniczący Klubu Radnych Lewicy Jakub Woźnikowski oraz współprzewodniczący włocławskiej Nowej Lewicy Wojciech Grabczewski i Zbigniew Napiórkowski, także Aneta Markowska...

ekipa z Włocławka   konfsam tatiana   wloclawek w sejmie

Marcin Kulasek przekazał, że lewicowa formuła udziału w kwietniowych wyborach otwarta jest też na inne środowiska m.in. ruchy miejskie i  przedstawicieli związków zawodowych.

Kiedy odbywały się poprzednie wybory pięć i pół roku temu lewica była poza Sejmem, rządził PiS i wtedy daliśmy radę – mówił M. Kulasek. Obroniliśmy samorządy przed PiS-em, ale obroniliśmy również nasza podmiotowość polityczną jako Lewica. Dzisiaj jesteśmy w znacznie lepszej sytuacji. Jesteśmy w Sejmie i Senacie RP.

konferencja samozradowa3   konf samorz kowajsw2

Mamy ministrów, wiceministrów i wicewojewodów. Mamy partnerów politycznych, jak Razem, którzy 5 lat temu wystawili swoje listy do sejmików. Dzisiaj idziemy wspólnie. Mamy znakomitych kandydatów zakorzenionych w lokalnych społecznościach, posiadających rozpoznawalne nazwiska i autentyczny dorobek – przekonywał sekretarz generalny Nowej Lewicy.

Nie zabrakło głosów potwierdzających ten fakt na terenie różnych miast i powiatów, podawano przykłady dużej sprawczości władz samorządowych kierowanych przez działaczy Lewicy, np. w Mogilnie.

Mądre zarządzanie w najważniejszych kwestiach dla społeczności – ponad podziałami politycznymi, procentuje w rozwoju danego terenu, w pomyślne prowadzenie inwestycji, jak np. szeroko zakrojony remont szpitala w Strzelnie w powiecie mogileńskim, niedawno oddanego do użytku.

W sobotę i niedzielę odbywać się będą posiedzenia ciał statutowych ugrupowań lewicy, które zdecydują, czy iść razem w wyborach w takiej koalicji, jak do parlamentu. W sobotę obradować będzie Rada Krajowa Nowej Lewicy i Rada Naczelna Polskiej Partii Socjalistycznej, a w niedzielę wieczorem Rada Krajowa partii Razem.

Jeśli wszystko uda się uzgodnić, to na poniedziałek planowane jest zarejestrowanie koalicyjnego komitetu wyborczego Lewicy.

Fot. uczestników

Opr. nim, 2 lutego 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!